אנו נעמידך על רגליך "עמודי זהב על אדן כסף ורגליים נאות על עקבים נכונים" - בן סירא כ"ז-י"ח

פסוריאזיס הציפורניים

אצבעות בכף הרגל

פסוריאזיס הציפורניים עלולה לגרום לכאבים עזים ולהגביל את החולה בפעילותו היומיומית. המחלה מקבלת ביטוי בצורת נגעים ופצעים על הציפורניים ועל האצבעות, לצד אזורים נוספים בעור. היא נחשבת למחלה אוטואימונית, הנגרמת מכך שהמערכת החיסונית תוקפת את הגוף. ישנם גורמים רבים המעורבים בהתפרצות המחלה לרבות מרכיב גנטי, תנאים סביבתיים, מצב נפשי ובריאותי ועוד. במאמר זה נרחיב לגבי פסוריאזיס הציפורניים, מאפיינים ודרכי טיפול.

תסמינים לפסוריאזיס הציפורניים

התסמינים להתפרצות פסוריאזיס הציפורניים כוללים שינוי בצבעי הציפורנים הסובלות מהמחלה. הצבע של טיפת השומן עובר שינוי והצבע ברוב הפעמים יהיה צהבהב. תסמין נוסף הוא חוסר של החומר הקרני בציפורן והדבר בא לידי ביטוי בהפסקת הצמיחה והגדילה של הציפורן, תוך חשיפת העור שמתחתיה. יכול להיווצר גם כיס אוויר מתחת לציפורן הגורם להתרוממותה.

במקרים רבים ניתן למצוא קשר בין פסוריאזיס הציפורניים לדלקת פרקים פסוריאטית. מחלה זו גורמת לדלקות באזורי הפרקים ובין החיבור של העצמות. למחלת פרקים זו יש מעט אפשרויות טיפול, בעיקר לתסמינים והיכולת הרפואית להעלים את הכאב לחלוטין כמעט ואינה קיימת.

תמונת מצב קלינית

המצב הקליני של פסוריאזיס הציפורניים תלוי בסוג הרקמה שנפגעה בציפורן. פגיעה במצע הציפורן עשויה לבוא לידי ביטוי בתור שקערוריות קטנות בציפורניים, קווים רוחביים על פני הציפורן, נקודות אדומות, כתמים לבנים וסדקים והתפוררות של הציפורן.  פגיעה במיטת הציפורן תבוא לידי ביטוי בכתמי שמן מתחת לציפורן, התעבות של הציפורן ושטפי דם.

אבחון מאתגר

המאפיינים הקליניים של פסוריאזיס הציפורניים ברוב המקרים אינם ייחודיים למחלה זו והאבחנה בעיקר במצב בו יש פטרת הציפורן יכולה להיות אתגר. במצבים בהם ישנה מעורבות של המפרקים והעור המצב פשוט יותר אך כשמוקד הבעיה היא בציפורן יש צורך להשתמש באמצעים אבחנתיים, כגון שימוש בדרמוסקופיה והסתכלות בציפורן באמצעות מיקרוסקופ.

טיפול בפסוריאזיס בציפורניים

הטיפול בפסוריאזיס בציפורניים ניתן לאחר התאמה מדוקדקת לפרופיל החולה. לרוב החולים יש פסוריאזיס קל בציפורן ויספיק טיפול מקומי. טיפול סיסטמי מקיף יינתן לחולים עם פסוריאזיס חמור אשר משפיע על איכות חייהם וכאשר ישנה מעורבות רחבה של נגעים עוריים. טיפול סיסטמי במצבים של פסוריאזיס ארטריתיס ניתן בהתאם לפקטורים האישיים של כל חולה.

סטרואידים באופן מקומי

במקרים של פסוריאזיס נעשה שימוש נרחב בסטרואידים מקומיים. הם בעיקר יעילים במקרה של פגיעה במצע הציפורן ובמידה פחותה כאשר ישנה פגיעה במיטת הציפורן. סטרואידים מקומיים זמינים לשימוש כמשחות, תרחיפים, קרמים ואפילו כלק לציפורניים ויש לעשות בהם שימוש פעם עד פעמיים ביום. שימוש ממושך מידי בתכשירים אלו עלול לגרום לאטרופיה של העור.

סטרואידי וביולוגי

טיפול סיסטמי בדרך כלל אינו מומלץ במקרה של נוכחות פסוריאזיס בציפורניים בלבד. מלבד טיפולים סיסטמיים מבוססי סטרואידים ישנם גם טיפולים ביולוגיים המוצעים כאפשרות טיפול שניה. הזרקה ישירה של סטרואידים אל האזור הנגוע נעשה, על מנת לעודד ייצור של כדוריות דם והתחדשות של התאים במקום. ישנם טיפולים שונים המוצעים כיום לרבות בטכנולוגיות לייזר.

פסוריאזיס הציפורניים

פסוריאזיס בציפורניים באה לידי ביטוי בעיקר ביובש, שבריריות של העור וכאבים. מעבר להשלכות הרפואיות שלה, המחלה עשויה גם לגרום לבושה ולפגיעה בביטחון העצמי של הסובלים ממנה. מחלת הפסוריאזיס מייצרת שינויים במשטח של הציפורן, דבר המוביל לכפלים בציפורן ושקעים לאורכה או לרוחבה והציפורן מאבדת את הצבע והברק והופכת לצהובה.

הופעת פצעים בציפורניים נפוצה בקרב אנשים שפיתחו בעבר מחלות ציפורניים שונות. פסוריאזיס הציפורניים בדומה לסוגי פסוריאזיס נוספים, פורצת, נעלמת וחוזרת שוב והיא יכולה להופיע בצורה ספונטנית או כתוצאה מזיהום שנגרם מפטרת הציפורניים.

לא רק בעיה אסתטית

פסוריאזיס הציפורניים אינו משפיע רק על המראה האסתטי והוא עלול לגרום לכאבים ולהגבלות בפעילויות היומיות והפיזיות לאחר החלשת מאחז הציפורן במיטת הציפורן. התפתחות של מצב זה מאפשר לבקטריות להשתכן בחלל שנוצר ומוביל להדבקות בפטרת ציפורניים במקביל לפסוריאזיס הקיים.

טיפול נכון בציפורניים

ציפורניים נגועות בפסוריאזיס הן שבירות ונסדקות בקלות רבה ולכן חשוב לשמור עליהן ולטפל בהם היטב, על מנת להבטיח את המשך איכות החיים של המטופל. אנשים שסובלים מפסוריאזיס צריכים לחתוך את הציפורנים בצורה מרובעת ואת פעולות השיוף לבצע רק כאשר הציפורן יבשה לחלוטין.

בין פסוריאזיס לפטרת

מכיוון שהסימפטומים לפטרת הציפורניים ולזיהומים אחרים דומים לאלו של פסוריאזיס חשוב לטפל בכל מקרה של פטרת ולא להיתעלם ולעבור אבחון של רופא מומחה ובדיקת תרביות, על מנת לוודא שאכן מדובר בפסוריאזיס ולשלול זיהום פטריתי לפני שמתחילים בטיפול כלשהו. הטיפול הרפואי בפטרת הציפורניים משלב טיפול מקומי עם טיפול פנימי.

טיפול מקומי ופנימי

הטיפול המקומי כולל מריחת נוזל או לק ישירות על הציפורנים הנגועות וניתן לשפר את חדירות החומר לקרטין של הציפורן באמצעות שיוף. השיוף מפחית את עובי הציפורן ומאפשר לחומר האנטי פטרייתי לחדור אל בסיס הציפורן. ניתן לעשות שימוש גם בתכשירים המכילים אוראה שבמינונים נמוכים מסייעת לשמר את הלחות בעור ומפחית את הגירוי המקומי.

לפטרת עיקשת או פטרת במצב מתקדם ניתן לקבל טיפול בכדורים אשר מצריך מעקב אחר תפקודי הכבד, בשל תופעות לוואי אפשריות. כלל הטיפול בפטרת אורך זמן ויש להשלים את ההליך הטיפולי עד תומו.

בהתאם לחומרת המחלה

לסיכום הנושא, במאמר זה התמקדנו במחלת פסוריאזיס הציפורניים. כפי שציינו, פסוריאזיס נחשבת לאחת המחלות הקשות להתמודדות בגלל מיקומה הבעייתי מתחת לציפורן. הטיפול הניתן במקרים קשים כולל טיפול מקומי בקורטיקואידים ובמקרים קלים יותר קלובקסול וקלוטרימזון שהם חומרים יעילים בטיפול בפסוריאזיס. ישנו גם טיפול בלייזר או טיפול במכשירי IPL.

על מה דיברנו עד כה?
דניאל וייס - פודיאטור
דניאל וייס - פודיאטור

מייסד ומנהל רפואי – מרפאות וייספיט לכף הרגל ופצעים.
יו"ר – ועדה המייעצת בפודיאטריה לשר הבריאות.
שותף מייסד חברת Diagnosi – פיתוח טכנולוגי לרגלי סוכרתיים.
יועץ ארצי בכיר לכף הרגל הסוכרתית – קופ"ח מכבי.
מנהל מרפאת כף רגל – צה"ל (מיל.)

כואב לך בכף הרגל? | צרו איתי קשר:
מאמרים נוספים באותו נושא: